vegetarische boeken

 

 

 

E-nummers, welke zijn plantaardig?

 


E100-180 Kleurstoffen wat doen ze?

Kleurstoffen worden gebruikt om een product kleur te geven of de bestaande kleur behoorlijk te versterken.

E100 Curcumine Turmeric
E101 Riboflavine Riboflavine-5'-fosfaat
E102 Tartrazine
E104 Chinolinegeel
E106 Riboflavine-5'-fosfaat (E101(ii))
E107 Geel 2G Verboden in EU
E110 Zonnegeel FCF
E120 Cochenille, karmijn, karmijnzuur, karmozijnrood
E122 Azorubine
E123 Amaranth
E124 Ponceau 4R, Cochenille rood A
E127 Erythrosine
E128 Rood 2G
E129 Allura Rood AC
E131 Patentblauw V
E132 Indigotine, indigokarmijn
E133 Briljantblauw FCF
E140 Chlorofylen en chlorofylinen: i) Chlorofylen ii) Chlorofilinen
E141 Kopercomplexen van chlorofylen en chlorofylinen: i) Kopercomplexen van chlorofylen ii) Kopercomplexen van chlorofylinen
E142 Briljantzuurgroen BS
E150a Karamel
E150b Alkali-sulfietkaramel
E150c Ammoniakkaramel
E150d Sulfiet-ammoniakkaramel
E151 Briljantzwart BN, zwart PN
E153 Koolstof
E154 Bruin FK
E155 Bruin HT
E160a Caroteen: Beta-caroteen, Gamma-caroteen
E160b Annatto, Bixine, norbixine, orleaan
E160c Paprika-extract, capsanthine, capsorubine
E160d Lycopeen
E160e Beta-apo-8'-carotenal
E160f Ethylester van beta-apo-8'-caroteenzuur (C30)
E161a Flavoxanthine
E161b Luteïne
E161c Kryptoxanthine
E161d Rubixanthine
E161e Violaxanthine
E161f Rhodoxanthine
E161g Canthaxantine
E161h Zeaxanthine
E161i Citranaxanthine
E161j Astaxanthine
E162 Bietenrood, betanine
E163 Anthocyanen
E170 Calciumcarbonaten: Calciumcarbonaat, Calciumwaterstofcarbonaat
E171 Titaniumdioxide
E172 IJzeroxiden en IJzerhydroxiden
E173 Aluminium
E174 Zilver
E175 Goud
E180 Litholrubine BK
E181 Looizuur


E950-968 en 420-421 Zoetstoffen
Zoetstoffen geven een product een zoete smaak zonder de hoeveelheid joules sterk te verhogen. Zijn doorgaans niet gezond. Zij worden vooral gebruikt in light-producten en kauwgum.
E420 Sorbitol: i) Sorbitol ii) Sorbitolstroop
E421 Mannitol
E950 Acesulfaam-K
E951 Aspartaam
E952 Cyclaamzuur en de Natrium- en Calium-zouten daarvan: Cyclamaat
E953 Isomalt (Isomaltitol)
E954 Sacharine en de Natrium-, Kalium- en Calcium-zouten daarvan
E955 Sucralose
E957 Thaumatine
E959 Neohesperidine-DC
E960 Stevia
E961 Neotaam
E962 Zout van aspartaam - acesulfaam
E965 Maltitol: i) Maltitol ii) Maltitolstroop
E966 Lactitol
E967 Xylitol
E968 Erytritol

 

Heeft u behoefte aan snel wat energie neem liever wat fruit met langzame suikers of een glas water met diksapsiroop.
Kijk op de verpakking dit zijn oa enkele termen voor suiker die u beter kunt vermijden of verminderen ivm de suikerspiegel of ivm verslavingsrisico zoals Melasse heeft bijvoorbeeld wel gezonde mineralen, zoals bijv. ijzer, maar kan toch verslavend werken:

Kristalsuiker
Basterdsuiker
Kandij
Geleisuiker
Vanillesuiker
Glucosestroop
Fructosestroop
Glucose-fructosestroop
Dextrose
Druivensuiker
Sacharose
Sucrose
Melasse(-stroop)
Invertsuiker
Rietsuiker


E900-1520 Overige hulpstoffen o.a. gemodificeerde zetmeel en enzymen
E999 Quillaja-extract
E1102 Glucose-oxidase
E1103 Invertase
E1105 Lysozym
E1200 Polydextrose
E1204 Pullulan
E1440 Hydroxypropylzetmeel
E1442 Hydroxypropyldizetmeelfosfaat
E1452 Zetmeelaluminiumoctenylsuccinaat
E1505 Triëthylcitraat
E1517 Glyceroldiacetaat (Diacetine)
E1518 Glyceroltriacetaat (Triacetine)
E1520 Propyleenglycol (Propaan-1,2-diol)


E200-252 Conserveermiddelen wat doen ze?

Conserveer- of bewaarmiddelen verlengen de houdbaarheid van een voedingsmiddel door bederf als gevolg van bacteriën, schimmels en/of gisten tegen te gaan.

E200 Sorbinezuur
E201 Natriumsorbaat
E202 Kaliumsorbaat
E203 Calciumsorbaat
E210 Benzoëzuur
E211 Natriumbenzoaat
E212 Kaliumbenzoaat
E213 Calciumbenzoaat
E214 Ethyl-p-hydroxybenzoaat (Ethylparabeen)
E215 Ethyl-p-hydroxybenzoaat, natriumzout
E216 Propyl-p-hydroxybenzoaat (Propylparabeen)
E217 Propyl-p-hydroxybenzoaat, natriumzout
E218 Methyl-p-hydroxybenzoaat (Methylparabeen)
E219 Methyl-p-hydroxybenzoaat, natriumzout
E220 Zwaveldioxide
E221 Natriumsulfiet
E222 Natriumwaterstofsulfiet, Natriumbisulfiet
E223 Natriummetabisulfiet
E224 Kaliummetabisulfiet
E226 Calciumsulfiet
E227 Calciumbisulfiet
E228 Kaliumbisulfiet
E234 Nisine
E235 Natamycine
E239 Hexamethyleentetramine
E242 Dimethyldicarbonaat
E249 Kaliumnitriet
E250 Natriumnitriet
E251 Natriumnitraat
E252 Kaliumnitraat


E260-297 Voedingszuren wat doen ze?

zie ook E322-385_Voedingszuren
Voedingszuren verlagen de zuurgraad (pH) van een product, versterken de werking van antioxidantia en conserveermiddelen en werken kleurbehoudend en versterkend.

E260 Azijnzuur
E261 Kaliumacetaat
E262 Natriumacetaten: i) Natriumacetaat ii) Natriumwaterstofdiacetaat (natriumdiacetaat)
E263 Calciumacetaat
E270 Melkzuur
E280 Propionzuur
E281 Natriumpropionaat
E282 Calciumpropionaat
E283 Kaliumpropionaat
E284 Boorzuur
E285 Natriumtetraboraat (borax)
E290 Kooldioxide
E296 Appelzuur
E297 Fumaarzuur


E300-321 Antioxidanten

Antioxidantia vergroten de houdbaarheid van een product door kleurveranderingen en aantasting door zuurstof tegen te gaan.
Zij worden onder meer gebruikt om het rans worden van vetten tegen te gaan.

E300 Ascorbinezuur (vitamine C)
E301 Natriumascorbaat
E302 Calciumascorbaat
E304Vetzuuresters van ascorbinezuur i) Ascorbylpalmitaat ii) Ascorbylstearaat
E306 Tocoferolrijke extracten
E307 Alfa-tocoferol (Vitamine E)
E308 Gamma-tocoferol
E309 Delta-tocoferol
E310 Propylgallaat
E311 Octylgallaat
E312 Dodecylgallaat
E315 Erythorbinezuur
E316 Natriumerythorbaat
E319 Tert-butylhydrochinon (TBHQ)
E320 Butylhydroxyanisol (BHA)
E321 Butylhydroxytolueen (BHT)


E322-385 Voedingszuren

E322 Lecithinen
E325 Natriumlactaat
E326 Kaliumlactaat
E327 Calciumlactaat
E330 Citroenzuur
E331Natriumcitraten i) Mononatriumcitraat ii) Dinatriumcitraat iii) Trinatriumcitraat
E332 Kaliumcitraten i) Monokaliumcitraat ii) Trikaliumcitraat
E333Calciumcitraten i) Monocalciumcitraat ii) Dicalciumcitraat iii) Tricalciumcitraat
E334 L(+)-wijnsteenzuur
E335 Natriumtartraten i) Mononatriumtartraat ii) Dinatriumtartraat
E336 Kaliumtartraten i) Monokaliumtartraat ii) Dikaliumtartraat
E337 Kaliumnatriumtartraat
E338 Fosforzuur
E339Natriumfosfaten i) Mononatriumfosfaat ii) Dinatriumfosfaat iii) Trinatriumfosfaat
E340Kaliumfosfaten i) Monokaliumfosfaat ii) Dikaliumfosfaat iii) Trikaliumfosfaat
E341Calciumfosfaten i) Monocalciumfosfaten ii) Dicalciumfosfaten iii) Tricalciumfosfaten
E350 Natriummalaten i) Natriummalaat ii) Natriumwaterstofmalaat
E351 Kaliummalaat
E352 Calciummalaten i) Calciummalaat ii) Calciumwaterstofmalaat
E353 Metawijnsteenzuur
E354 Calciumtartraat
E355 Adipinezuur
E356 Natriumadipaat
E357 Kaliumadipaat
E363 Barnsteenzuur
E370 1,4-heptonolacton
E375 Nicotinezuur (niacine, vitamine B3)
E380 Triammoniumcitraat
E385Calciumdinatrium-etheen-diaminetetra-acetaat(Calciumdinatrium EDTA)


E400-495 Geleermiddelen, emulgatoren, stabilisatoren en verdikkingsmiddelen

Emulgatoren, stabilisatoren, verdikkings- en geleermiddelen worden toegevoegd om de textuur van een product mooier te maken of om te verbeteren.
Emulgatoren maken het bijvoorbeeld mogelijk twee niet-mengbare producten te mengen zodanig wat nodig is om onder meer sauzen te kunnen bereiden.
Stabilisatoren zorgen er dan weer voor dat de menging van twee niet-mengbare stoffen stabiel gehandhaafd blijft.

E400 Alginezuur
E401 Natriumalginaat
E402 Kaliumalginaat
E403 Ammoniumalginaat
E404 Calciumalginaat
E405 1,2-propeenglycolalginaat
E406 Agaragar
E407 Carrageen
E407a Verwerkt Eucheuma-wier
E410 Johannesbroodpitmeel
E412 Guarpitmeel
E413 Tragacanth
E414 Arabische gom
E415 Xanthaangom
E416 Karayagom
E417 Taragom
E418 Gellangom
E420 Sorbitol: i) Sorbitol ii) Sorbitolstroop zie ook E950-967 en 420-421 Zoetstoffen
E421 Mannitol zie ook E950-967 en 420-421 Zoetstoffen
E422 Glycerol
E425 Konjac i) Konjacgom ii) Konjacglucomannaan
E426 Hemicellulose van soja
E431 Polyoxyetheen (40) stearaat
E432 Polyoxyetheen-20-sorbitaan-monolauraat (Polysorbaat 20)
E433 Polyoxyetheen-20-sorbitaan-mono-oleaat (Polysorbaat 80)
E434 Polyoxyetheen-20-sorbitaan-monopalmitaat (polysorbaat 40)
E435 Polyoxyetheen-20-sorbitaan-monostearaat (polysorbaat 60)
E436 Polyoxyetheen-20-sorbitaan-tristearaat (polysorbaat 65)
E440 Pectinen i) Pectine ii) Geamideerde pectine
E441 Gelatine (Voorheen E485)
E442 Ammoniumfosfatiden
E444 Sucroseacetaatisobutyraat
E445 Glycerolesters van houthars
E450 Difosfaten i) Dinatriumdifosfaat ii) Trinatriumdifosfaat iii)
Tetranatriumdifosfaat iv) Dikaliumdifosfaat v) Tetrakaliumdifosfaat vi) Dicalciumdifosfaat vii)
E451 Trifosfaten i) Pentanatriumtrifosfaat ii) Pentakaliumtrifosfaat
E452 Polyfosfaten i) Natriumpolyfosfaat ii) Kaliumpolyfosfaat iii)
Natriumcalciumpolyfosfaat iv) Calciumpolyfosfaat
E459 Beta-cyclodextrine
E460 Cellulose i) Microkristallijne cellulose ii) Cellulose in poedervorm
E461 Methylcellulose
E462 Ethylcellulose
E463 Hydroxypropylcellulose
E464 Hydroxypropylmethylcellulose
E465 Ethylmethylcellulose
E466 Carboxymethylcellulose Natriumcarboxymethylcellulose
E468 Vernet natriumcarboxymethylcellulose
E469 Enzymatisch gehydrolyseerde Carboxymethylcellulose
E470a Natrium-, kalium- en calciumzouten van vetzuren
E470b Magnesiumzouten van vetzuren
E471 Mono- en diglyceriden van vetzuren
E472a Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met azijnzuur
E472b Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met melkzuur
E472c Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met citroenzuur
E472d Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met wijnsteenzuur
E472e Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met mono- en diacetylwijnsteenzuur
E472f Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met een mengsel van azijnzuur en wijnsteenzuur
E473 Sucrose-vetzuuresters
E474 Sucroglyceriden
E475 Polyglycerolesters van vetzuren
E476 Polyglycerol-polyricinoleaat
E477 Propeenglycolesters van vetzuren
E479b Thermisch geoxideerde sojaolie verkregen door reactie met mono- en diglyceriden van vetzuren
E481 Natriumstearoyl-2-lactylaat
E482 Calciumstearoyl-2-lactylaat
E483 Stearyltartraat
E485 Gelatine Hernoemd als E441.
E490 Propyleenglycol
E491 Sorbitaanmonostearaat
E492 Sorbitaantristearaat
E493 Sorbitaanmonolauraat
E494 Sorbitaanmonooleaat
E495 Sorbitaanmonopalmitaat

E500-586 Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen
Deze middelen regelen bijvoorbeeld dat de zuurte niet te hoog is of houdt de klontering tegen/laat het brood sneller rijzen.

E500 Natriumcarbonaten: i) Natriumcarbonaat ii) Natriumwaterstofcarbonaat iii) Natrium sesquicarbonaat
E501 Kaliumcarbonaten i) Kaliumcarbonaat ii) Kaliumwaterstofcarbonaat
E503Ammoniumcarbonaten i) Ammoniumcarbonaat ii) Ammoniumwaterstofcarbonaat
E504Magnesiumcarbonaten i) Magnesiumcarbonaat ii) Magnesiumhydroxidecarbonaat (syn.: Magnesiumwaterstofcarbonaat)
E507 Zoutzuur
E508 Kaliumchloride
E509 Calciumchloride
E511 Magnesiumchloride
E512 Tin(I)chloride
E513 Zwavelzuur
E514 Natriumsulfaten i) Natriumsulfaat ii) Natriumwaterstofsulfaat
E515 Kaliumsulfaten i) Kaliumsulfaat ii) Kaliumwaterstofsulfaat
E516 Calciumsulfaat
E520 Aluminiumsulfaat
E521 Aluminiumnatriumsulfaat
E522 Aluminiumkaliumsulfaat
E523 Aluminiumammoniumsulfaat
E524 Natriumhydroxide
E525 Kaliumhydroxide
E526 Calciumhydroxide
E527 Ammoniumhydroxide
E528 Magnesiumhydroxide
E529 Calciumoxide
E530 Magnesiumoxide
E535 Natriumhexacyanoferraat (II)
E536 Kaliumhexacyanoferraat (II)
E538 Calciumhexacyanoferraat (II)
E541 Natriumaluminiumfosfaat, zuur
E551 Siliciumdioxide
E552 Calciumsilicaat
E553a i) Magnesiumsilicaat ii) Magnesiumtrisilicaat
E553b Talk
E554 Natriumaluminiumsilicaat
E555 Kaliumaluminiumsilicaat
E556 Calciumaluminiumsilicaat
E558 Bentoniet
E559 Kaolien
E570 Vetzuren
E574 Gluconzuur
E575 Glucono-delta-lacton
E576 Natriumgluconaat
E577 Kaliumgluconaat
E578 Calciumgluconaat
E579 IJzer(II)gluconaat
E585 IJzer(II)lactaat
E586 4-hexylresorcinol


E620-650 Smaakversterkers wat doen ze?

Smaakversterkers versterken de natuurlijke smaak van een product.

E620 Glutaminezuur
E621 Mononatriumglutamaat
E622 Monokaliumglutamaat
E623 Calciumdiglutamaat
E624 Monoammoniumglutamaat
E625 Magnesiumdiglutamaat
E626 Guanylzuur
E627 Natriumguanylaat
E628 Kaliumguanylaat
E629 Calciumguanylaat
E630 Inosinizuur
E631 Dinatriuminosinaat
E632 Dikaliuminosinaat
E633 Calciuminosinaat
E634 Calcium-5'-ribonucleotiden
E635 Dinatrium-5'-ribonucleotiden
E637 Ethylmaltol
E640 Glycine en zijn natriumzout
E641 Glucono-delta-lacton
E642 Natriumgluconaat
E643 Kaliumgluconaat
E644 Calciumgluconaat
E650 Zinkacetaat

E900-914 Glansmiddelen en anti-schuimmiddelen

E900 Dimethylpolysiloxaan
E901 Bijenwas
E902 Candelillawas
E903 Carnaubawas
E904 Schellak
E905 Microkristallijne was, Officinale paraffine
E906 Benzoë-gom
E907 Plantaardige was
E912 Esters van montaanzuur
E913 Lanoline
E914 Geoxideerde polyetheenwas


E920-928 Meelverbeteraars

Meelverbeteraars worden aan meel of deeg toegevoegd om de bakeigenschappen te verbeteren of het meel witter te maken. Vaak is dit gemaakt van dierenhaar van bijv.gedode varkens

E920 L-Cysteïne en het hydrochloride ervan
E923 Ammoniumpersulfaat
E927b Carbamide


E938-948 Verpakkingsgassen

Verpakkingsgassen verlengen de houdbaarheid van een product doordat het contact met zuurstof voorkomen wordt.
Op het etiket staat dan meestal vermeld 'verpakt onder beschermende atmosfeer'.

E938 Argon
E939 Helium
E941 Stikstof
E942 Distikstofoxide of lachgas
E943a Butaan
E943b Isobutaan
E944 Propaan
E948 Zuurstof
E949 Waterstof


Dierlijk: (e-numbers not suitable for vegans!)

E120 Karmijn, Cochenille
Schildluizen (extractie uit gedroogde luizen)

E322 Lecithine
Soja en voor een klein deel voor speciale doeleinden uit kippe-eieren.

430 Polyoxyethyleen-8-stearaat
Stearinezuur is een vetzuur

E431 Polyoxyethyleen (40) stearaat
Stearinezuur is een vetzuur

E432 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monolauraat
Laurinezuur is een vetzuur

E433 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan mono-oleaat
Oliezuur is een vetzuur

E434 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monopalmitaat
Palmitinezuur is een vetzuur


E435 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monostearaat
Stearinezuur is een vetzuur


E436 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan tristearaat
Stearinezuur is een vetzuur


441 Gelatine
Gemaakt uit botten en huid van afgeslachte dieren runderen, kippen, varkens, vissen.


Vetzuren zijn meestal plantaardig ivm de kosten, maar kunnen soms ook dierlijk zijn.

E470 Zouten van vetzuren

E471 Synthetische vetten

E472 Synthetische vetten

E473 Suikeresters van vetzuren

E474 Suikerglyceriden
Combinatie van suiker met vetten.

E475 Polyglycerolesters van vetzuren

E477 Propyleenglycolesters van vetzuren

E478 Glycerol- en polypropyleenglycolesters van melkzuur en vetzuren

E479 en 479b Thermisch verhitte sojaolie, met vetzuren

E481/2 Natrium/Calcium-stearoyllactylaat
Mengsel van melkzuur en stearinezuur, een vetzuur.

E483 Stearyltartraat
Mengsel van wijnsteenzuur en stearinezuur, een vetzuur.

E 484 Stearylcitraat
Mengsel van citroenzuur en stearinezuur, een vetzuur.

E491-5 Verbindingen van sorbitol (een plantaardige stof) met diverse vetzuren

E 542 Beendermeel
Gemaakt uit botten van geslachte dieren, runderen, kippen, varkens, vissen.

E 570-73 Stearinezuur en stearaten
Stearinezuur is een vetzuur

E 626-29 Guanylzuur en guanylaten
Vooral gewonnen uit gist, maar deels ook uit sardinetjes of synthetisch.

E 630-35 Inosinezuur en inosinaten
Vooral gewonnen uit vlees en sardinetjes. Wordt ook synthetisch gemaakt of met bacteriën.

E636 Maltol Normaal gangbaar gewonnen uit mout, maar kan ook door evt verhitting van koemelksuiker verkregen worden.

E640 Glycine
Wordt gemaakt uit gelatine, dus uit botten van gedode dieren. Deels ook synthetisch, maar dat is veel duurder.

E901 Bijenwas
Gemaakt door bijen, maar bevat geen onderdelen van deze dieren

E904 Schellak
Uitscheidingsproduct van luizen, het product op zich, bevat geen luizen.

E913 Lanoline
Een vetachtig uitscheidingsproduct van schapen

E 920-21
Cysteine en cystine
Gewonnen uit eiwitten, vooral uit dierenhaar van paarden,koeien,varkens

E966 Lactitol
Gemaakt uit (koe)melksuiker

E 000 Cholinezuur
Uit rundergal.

E1105 Lysozym
Een eiwit uit kippe-eieren


Andere ingredienten die vaak gebruikt worden en van dierlijke oorsprong zijn

Caseine en caseinaat
Een eiwit uit koeienmelk

Lactose
Melksuiker uit koemelk

Omega-3-vetzuren
Meestal uit vis, voor deels ook uit soja

Wei- en weipoeder
Een eiwitpoeder gemaakt uit koemelk.


Mogelijk dierlijk :

E101 Riboflavine (lactoflavine)
Wordt gemaakt mbv micro-organismen of synthetisch. Kan uit melk gehaald worden, maar is veel te duur en wordt meestal niet gedaan.

E153 Koolstof
Wordt gemaakt uit verbrand organisch materiaal. Altijd plantaardig (houtskool). Zou uit verbrand vlees gemaakt kunnen worden, maar dit wordt niet gedaan.


E236 Mierenzuur
Meestal synthetisch. Komt voor in mieren, maar wordt er niet uit gewonnen.

E270 Melkzuur
Wordt door bacterien gemaakt uit suikers. Komt niet in melk voor, wel in yoghurt en andere zure zuivelproducten.
Wordt gemaakt door bacterien die groeien op afval van de suikerindustrie.
Het kan ook uit verzuurde melkwei gewonnen worden, maar is dan nog steeds van bacteriele afkomst en niet afkomstig uit het dier zelf.

E306, E307, E308 Tocoferolen (vitamine E)
Worden gewonnen uit plantaardige olie. Winning uit dierlijke olie zoals uit vis, is veel duurder dan in plantaardige olie.

E325-7 Lactaten (melkzuur-zouten)

E375 Nicotinezuur (vitamine B3)
Wordt uit plantaardige bronnen of gist gemaakt. Ook synthetisch. Kan evt uit lever worden gewonnen, maar is veel te duur.

E422 Glycerol
Bestanddeel van dierlijk en plantaardig vet. Wordt synthetisch gemaakt uit aardolie of anders met bacterien uit suiker.

E476 Polyglycerolpolyricinoleaat
Synthetisch vet gemaakt met plantaardige ricinusolie

E620-5 Natriumglutamaat en andere glutamaten
Doorgaans gemaakt van micro-organismen. Deels ook uit soja en evt zeewier.
Zou gemaakt kunnen worden uit melk, eieren of ander dierlijk eiwitten, maar is veel duurder.

E927b Ureum
Chemisch gemaakt. Zou ook uit urine gewonnen kunnen worden, maar dat is veel moeilijker.

Vitamine B12
Wordt gemaakt mbv micro-organismen. Zou evt uit vlees gewonnen kunnen worden, maar dat is veel te duur en veel te moeilijk, wordt daarom niet gedaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vegetarisch online
Klik op de vlinder

RESTAURANTS:

Rawfood restaurants en juicebars





 

 

 

 

 

 

 

zuivelvrij?
ZUIVELVRIJ?


 

 

 

 

 

Links