vegetarische boeken

 

 

 

Afvallen


Als u de dag zou vullen met voeding waarin trage suikers zitten, krijgt u minder hongergevoel en daardoor minder behoefte aan snacks tussendoor.
Tevens is deze voeding veel beter voor uw alvleesklier. De alvleesklier wordt gespaard doordat deze minder hard hoeft te werken, hetgeen wel het geval is bij voeding met snelle suikers.
Hieronder vindt u een lijst met voeding waarin langzame suikers zitten en snelle suikers.
Let wel; sommige voeding die snelle suikers bevatten zijn niet per definitie ongezond, zoals dadels bijvoorbeeld. Maar eet dit ivm snelle suikers wel met mate.(Dadelstroop bevat vele dadels, als u normaal losse dadels zou eten zou u nooit zoveel dadels eten als in stroop).

 

Glycemische index

 

De glycemische index (oftewel GI) geeft de snelheid aan van voedingsmiddelen waarmee de koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen.

 

Er zijn aanwijzingen dat voeding met een lage glykemische index mogelijk gezondheidsvoordelen op kan leveren.


Voordelen van voeding met lage GI:


  • Minder snel hongergevoel
    Producten met langzame koolhydraten geven de energie over een langere periode vrij. Dit draagt er toe bij dat u minder snel een hongergevoel kunt krijgen.
  • Betere concentratie
    De hersenen zijn grootverbruikers van glucose en hebben daardoor voortdurend behoefte aan deze brandstof. Laag-glykemische producten leveren langdurige en constante brandstof en zijn daarom zeer geschikt om de concentratie te behouden of te verbeteren.
  • Betere lichamelijke conditie
    De voornaamste energiebron voor onze spieren is glucose. Langzame koolhydraten zorgen voor een meer constante toevoer van glucose naar de spieren. Dit kan uw lichamelijke conditie ten goede komen.
  • Beter voor diabetici
    Diabetici kennen als geen ander het belang van een stabiele bloedglucosespiegel. Producten met langzame koolhydraten houden voor een langere periode de bloedglucosespiegel op peil. Hoge pieken en dalen worden voorkomen.
  •  

    Op de GI schaal heeft glucose100.

    100 correspondeerd ook met 100% opname van de geconsumeerde suiker.

     

    Laag = 55 of minder (gezond)

    Middel = 56-69 (consumeer met mate)

    Hoog = 70 of meer (beter vermijden)

    Aardappelen en groentes
    aardappelpuree 85
    aardappelen (gekookt) 60
    patat ( vet remt de opname van de suikers in patat) 40
    wortel gekookt 85
    tuinboon 80
    pompoen 75
    bieten 65
    erwten uit blik 50
    bataat 50
    zoete aardappelen 40
    doperwten (vers) 40
    wortel rauw 35
    bloembool 30
    sperziebonen 30
    spruitjes 15
    knolselderij 15
    bladgroente, alle soorten sla, kool, 10 of lager
    champignons, ui, tomaten, 10 of lager
    aubergine, paprika, broccoli 10 of lager
    Fruit, vers en ongekookt
    watermeloen 75
    dadels (vers) 60
    banaan (rijp) 59
    ananas 59
    rozijn 57
    abrikozen 57
    kiwi 53
    mango 50
    grapefruit 45
    sinasappel 42
    perzik 42
    druiven 40
    appel 40
    peer 40
    aardbei 40
    pruimen 39
    banaan (onrijp) 30
    kersen 20
    Gedroogd fruit
    dadels 80
    rozijnen 65
    vijgen 35
    abrikozen 31
    appeltjes 29
    pruimen 29
    Jam
    jam 65
    fruitbeleg (jam zonder suiker) 30
    Zoetmiddelen
    maltose 105
    dadelstroop 103
    glucose 100
    honing 70
    sucrose 68
    lactose 45
    fructose 20
    xylitol 8
    polydextrose 7
    lactitol 2
    Peulvruchten
    capucijners 45
    bruine bonen 40
    lima bonen 37
    witte bonen 30
    kidney bonen 30
    bruine linzen 30
    gele linzen 30
    kikkererwten 30
    groene linzen 22
    spliterwten 22
    soja bonen, gekookt 20
    tofu / tahoe 15
    Tussendoortjes
    Pretzels (zoute stokjes) 83
    Candybars 70
    Evergreen met krenten (Lu) 66
    popcorn (zonder suiker) 65
    digestive biscuit 60
    gebak 60
    chips 55
    Liga continue Noten, Kokos en granen 51
    Instant noodles 45
    Linzensoep 44
    Tomatensoep 40
    hazelnoot 33
    chocoladereep (puur >72% cacao) 22
    cashew noten 22
    pinda's 15
    Graanproducten
    stokbrood (wit) 95
    turks brood 87
    cornflakes 85
    rice crispies 83
    melbatoast 72
    bagels 72
    gierst 70
    noedels, ravioli 70
    tarwebrood (wit) 70
    Weetabix 69
    croissant 67
    couscous (5 min. gekookt) 65
    cream cracker 65
    noodles 62
    griesmeel 60
    zuurdesem 57
    muesli 55
    spelt brood (meergranen) 55
    boekweit 55
    havermout 54
    Special K (Kelloggs) 54
    pitabrood 50
    soja brood (zelfgemaakt) 50
    lijnzaad brood (zelfgemaakt) 50
    zemelen 50
    pasta (volkoren) 50
    marcaroni (volkoren) 46
    spaghetti (wit, 10-15 min. gekookt) 45
    tarwebrood (volkoren) 40
    roggebrood (volkoren) 40
    chinese mie 40
    spaghetti (volkoren, gem. gekookt) 35
    Rijst
    rijstebloem 95
    rijst (bruin parboiled, 20 min. gekookt) 65
    rijst (basmati, 10 min. gekookt) 60
    rijst (wit, parboiled, gem. gekookt) 45
    chinese kleefrijst 40
    wilde rijst 35
    Bindmiddelen
    gemodificeerd zetmeel 95
    Tapioca meel (Cassave) 80
    maizena 70
    arrowroot 63
    Dranken
    bier 110
    fanta 68
    coca cola 60
    sinaasappelsap (ongezoet) 50
    grapefruitsap (ongezoet) 48
    ananassap (ongezoet) 46
    soja melk 44
    biologische appelsap 40
    appelsap (ongezoet) 40
    tomatensap (ongezoet) 38

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Vegetarisch online
    Klik op de vlinder

    RESTAURANTS:

    Rawfood restaurants en juicebars





     

     

     

     

    afvallen

    AFVALLEN

     

     

     

    zuivelvrij?ZUIVELVRIJ?





     

     

     

     

     

    Links