vegetarische boeken___ vegetarisch spiritueel

 

NIEUWS

 

voedsel varia

 

 

 

 

vega-gezond


 


Wereld vegetarismedag (World Vegetarian Day)1 oktober

Wereld Vegetarisme Dag werd voor de eerste keer georganiseerd door de North  American Vegetarian Society (NAVS) in 1977.

Over de hele wereld  organiseren vegetarische organisaties op die dag gezellige evenementen zoals workshops, diners, acties,  enzovoort om aandacht te geven aan het vegetarisme.

 
 
Wereldwijd wordt er enorm veel voedsel verspild aan de door ons
zelfgecreeerdeveestapel. Nederland bijvoorbeeld, voert ongeveer 60% van het eigen graanverbruik op aan het zelfgecreeerdevee.
Maar wij en andere rijke Westerse landen verbouwen ook op zeer grote schaal in andere landen plantaardige voeding voor ons zelfgecreeerdvee. Die landen zijn meestal derdewereldlanden omdat het daar goedkoop is om te verbouwen maar ook omdat goedkopere plantaardige gewassen daar beter groeien.
Hoewel het voor landen in Azie, Afrika en Zuid-Amerika financieel
aantrekkelijk is om plantaardige voeding zoals mais te verbouwen voor de export, zouden deze plantaardige gewassen beter kunnen worden aangewend als plantaardigvoedsel voor de eigen bevolking.
Elke dag sterven er 40.000 kinderen aan ondervoeding en een groot deel van de wereldbevolking lijdt onnodig honger.
 De productie van deze plantaardigeveevoedergewassen is bijna volledig in handen van grootgrondbezitters. Zij hebben slechts enkele mensen in dienst en verdrijven de plaatselijke arme bevolking.
Als iedereen direct, zonder omweg via de zelfgecreeerdeveestapel plantaardig at, nam een ieder een gelijk deel en hoefde er geen honger te zijn.

Vegetarisme is ook een zogezegde vorm van boycot.  Zolang producten uit de bio-industrie worden verkocht, zullen de omstandigheden voor de dieren niet veranderen. Als vegetarier laat je merken dat het je ernst is met je betrokkenheid bij het welzijn van dieren.  De consument heeft macht. De naar schatting 700.000 mensen hier in Nederland die bijna plantaardig eten doen dat wel en sparen jaarlijks het leven van ongeveer 8 miljoen dieren. Als mensen overgaan op helemaal plantaardig zoals veganisten doen, dan zou het nog veel meer schelen, ook wereldwijd voor de mensen.

 De Britse wetenschapper Simon Fairlie stelt dat vegetariers en veganisten een goede oplossing zijn voor het wereldvoedselvraagstuk, het wereldhongerprobleem.

                       

Wereld-Vegetarismedag een mooie dag om vegetarier te worden, stuur een felicitatie ecard happy veggiedag

p.s. op 1 november is het wereldveganismedag! Daarover later meer.


bronnen: worldvegetarianday.org 
isis-veganisme nl  vegetariers.nl
vegetarisme be  navs-online.org  veganisme eu


Share |
vegetarische-restaurants

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RESTAURANTS:

Rawfood restaurants en juicebars
 

 

 

 

afvallen

AFVALLEN

 

 

 

zuivelvrij?ZUIVELVRIJ?
 

 

 

 

Links