vegetarische boeken___ vegetarisch spiritueel

 

NIEUWS

 

voedsel varia

 

 

 

 

vega-gezond


 


Transvet, sluipmoordenaar in vlees en zuivel


Transvet is een onverzadigd vet dat nog slechter is voor de gezondheid dan verzadigd vet.

In 1990 werd onomstotelijk bewezen dat transvetzuren het cholesterolgehalte in het bloed verhogen en werd ook duidelijk dat ze de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Verder geven transvetzuren een verslechtering van de LDL/HDL-verhouding en van de cholesterol-HDL-cholesterolverhouding. Ze verhogen het lipoproteïne-a en geven chronisch verhoogde insulinewaarden wat een verhoogde kans op diabetes inhoudt. Ook zorgen ze voor een afname van gezichtsscherpte bij baby's van moeders met relatief hoge concentraties transvetzuren in de moedermelk en is het geboortegewicht bij deze baby's laag. Transvetzuren veroorzaken inferieur sperma en verlaagde testosteronwaarden bij mannen. Tevens beïnvloeden ze de omzetting van plantaardige omega-3 vetzuren naar verlengde omega-3-weefselvetzuren erg nadelig.

Transvet zit in vlees en zuivelproducten van herkauwers. Dat is van nature aanwezig omdat koeien en schapen transvetzuren aanmaken bij de vertering in de pens.
Ook is transvet aanwezig in geharde vetten. Dit zijn zachte onverzadigde vetten die industrieel worden omgezet in harde verzadigde vetten. In het recente verleden konden harde margarines en bak- en braadvetten veel transvet bevatten en was dit de belangrijkste bron van transvet in de voeding. Maar door aanpassing van de techniek en gebruik van andere grondstoffen is dit ondertussen al sterk teruggebracht

Toch worden in de horeca (fast food) en in bakkerijen soms nog harde vetten gebruikt, voor de frituur of voor het maken van koekjes en gebak, waarin hoge gehaltes transvet voorkomen. Zoals uit onderzoek van de VWA blijkt maakt met name de ambachtelijke bakker nog te vaak gebruik van geharde vetten met veel transvet.
Er kunnen aanzienlijke hoeveelheden transvetzuren zitten in snackbarproducten, horecavoedsel, gebakken vis aan de kraam, e.d., hoewel dit geheel afhankelijk is van het soort olie of vet dat gebruikt wordt.
Mensen die veel van dit soort producten eten, lopen hierdoor een hoger risico op hart- en vaatziekten.Share |
vegetarische-restaurants

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RESTAURANTS:

Rawfood restaurants en juicebars
 

 

 

 

afvallen

AFVALLEN

 

 

 

zuivelvrij?ZUIVELVRIJ?
 

 

 

 

Links