vegetarische boeken___ vegetarisch spiritueel

 

NIEUWS

 

voedsel varia

 

 

 

 

vega-gezond


 


Tom Regan voorvechter van dierenrechten, overleden 17 februari 2017

Tom Regan voorvechter van dierenrechten, overleden.

Een van de meest invloedrijkste denkers over dierenrechten, Tom Regan, is 17 februari 2017 overleden in zijn woonplaats in North Carolina. Regan (1938) stierf aan de gevolgen van een longontsteking.

Samen met Peter Singer werd Regan gezien als de voorvechter van de rechten voor dieren.

Volgens Regan gebruikten mensen verkeerde argumenten indien ze dieren ‘gebruiken’  om vlees te eten of als proefdieren gebruiken in naam van de wetenschap.

Dieren kennen hun rechten niet, zoals mensen dat wel kennen, maar hun leven heeft wel ‘een waarde in zichzelf’. Dieren willen bijv in leven blijven. Daarom kunnen we hen niet beschouwen als dingen waarmee je kunt doen wat je wilt. Hun leven heeft ‘intrinsieke waarde’. Aldus Regan.

Tom Regan (Pittsburgh, 28 november 1938) bracht zijn jeugd door in de arme mijnstad in West Virginia.

De link met vegetarisme legde hij vrij laat. Hij kon geen verbinding leggen tussen de dieren die hij kende en de stukken vlees die zijn moeder voor het gezin klaarmaakte.

Tijdens en vooral na zijn studie filosofie, groeide zijn interesse voor de rechten van dieren. Vanaf 1967 tot zijn pensionering in 2001 gaf hij les aan de North Carolina State University in Raleigh.

Regan kreeg bijval van een filosoof, Peter Singer. zie zijn boek ‘Animal Liberation’.

Met het werk van Singer en met dat van Regan, werd een heel gebied van denken open gezet.

Tom Regans meest invloedrijkste boek is zeer waarschijnlijk ‘The Case for Animal Rights’ (uit 1983).

Daarin geeft hij aan dat de mens het dier niet alleen moet behandelen als middel tot een doel, maar altijd ook als een ‘doel op zichzelf’.

Volgens Tom Regan zijn dieren, net zoals mensen, autonome en kwetsbare wezens die hun eigen welzijn en hun eigen voortbestaan nastreven.

Dieren met bewustzijn hebben een eigen leven, ze hebben herinneringen, ze willen fijn spelen,  kleintjes grootbrengen.

Hun leven heeft ‘intrinsieke waarde’.

Hoe invloedrijk de gedachten van Regan zijn geweest, blijkt alleen al uit de term ‘intrinsieke waarde’ die men ziet in nota’s van de overheid.

De Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren uit 1992 begint vanuit de “erkenning van de intrinsieke waarde van het dier.” Het meest recente verbod op het houden van ‘wilde’ dieren in het circus, is daar een uitvloeisel van.

Gezien de loop van de geschiedenis, zag Regan altijd reden om optimistisch te blijven. Ooit was er immers ook een tijd dat mensen het niet logisch vonden om gelijke rechten te geven aan donkergekleurde mensen of aan vrouwen.

Bron isis-veganisme.nl

Share |
vegetarische-restaurants

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RESTAURANTS:

Rawfood restaurants en juicebars
 

 

 

 

afvallen

AFVALLEN

 

 

 

zuivelvrij?ZUIVELVRIJ?
 

 

 

 

Links